MeH CLicK!!!!! PaSTi ADa YaNG BerGUnA....

Tuesday, December 16, 2014

KENAPA MAKIN GEMUK???

Giler hokey!!!! Cuti sekolah ni, Mokcik ni memang cuti betul2 ni. Betul2 giler pemalas arrrgghhhhhh. Lagi tambah pemalas bila Arfan dah takder kat rumah. Minggu lepas dia pi dok umah maklong dia, minggu ni ikut nenek balik Melaka. Rupanya selama ni Mokcik rajin masak semata2 kerana dia akakakaka. Budak Arfan ni rajin makan. Kalau dah terpening2 nak makan apa sila tanya dia, nanti dia bagi idea. Kang omak nko pulak terbeliak2 seram dengar dia order itu ini.

Sekarang ni, bila balik terus ambik budak berdua tu kat taska. Lepas tu dorang mengadu lapar sebab tukang masak lama taska tu balik kampung. Tukang masak lain tu dorang kata masak tak sedap. Berlumbalah Mokcik masak apa2 yang segera.

Nasiblah kat freezer ada keropok lekor, popia otak2, karipap.... Beli ngan kakak yang berniaga kat BestMart Tampoi. Silalah pergi ke sana kalau nak beli kuih2 serius sedap Mokcik tak tipu. Eh! Tetiba promosi kedai kuih kakak pulak haha. Laju jerk masak air, dah mendidih siram kat keropok lekor yang keras berdentum. Kalau yang lain2 tu Mokcik letak bekas dia kat air panas. Cepatlah sikit proses nak menggorengnya. Lepas tu kang mulalah badan melekat jerk kat relax chair sampai maghrib. Kang en. Suami balik tanya masak apa???? Mokcik senyum meleret jerk pandang dia hehehehe.

Jawabnya lepas Isyak kita jelajah jalan2 cari makan.... kadang2 dah pukul 9 lebih baru keluar arrrgggghhhhhh...... Ada satu hari tu teringin nak makan mee goreng mamak yang sedap sahaja kalau x sedap tak nak makan akakaka request tak menahan. Mia cam biasa nasi putih dengan telur dadar. Tak tau apa masalahnya satu jam tunggu baru sampai. Mokcik suka sangat pakai tudung warna ni. Kulit muka nampak begitu putih dan berseri wakakakkaakaka tolong jangan muntah! Kasi chancelah Mokcik nak perasan sekali sekala hahahaha.

Hari lain pulak pikir punya pikir nak makan apa...............tiba2 boleh sampai Pasar Borong Pandan akakakakaka. Jauh okey nak sampai situ. Bila dah sampai marilah kita order nasi ayam penyek yang giler berdesing pedasnya. Tapi Mokcik sangat2 suka. Kalau sebut nasi ayam penyek jerk Mokcik confirm teringat tempat ni.


Haritu konon makan syer dengan cik Mia. Dietlah konon....

Sekali budak beriya order kuehtiaw goreng makan suku jerk. Sumbat2 kat mulut dia pon dah tak nak. Habis kalau tak sumbat kat mulut Mokcik takkan nak biar jerk. Membazir tu ngeeeeeeeee

Ada sekali hari tu, Mokcik pi ambil balik puan Mak dari rumah kakak sebab dah lama sangat duk sana. Itu pon kakak dah terbeliak2 biji mata tak bagi. Eh!!! Ingat nko jerk tau nak bermanja, mokcik pon nak comel2 manja jugak hokey! Hari Sabtu petang kan en. Suami balik cepat sikit, terus cakap kat dia nak pergi Apollo nak beli biskut coklat. Bila cakap kat puan mak, dia macam ok2 jerk. Sekali bila dah sampai, puan Mak tak tentu arah nak pilih coklat mana yang nak kena beli sebab tempat jualan tu dah nak tutup akakakaaka. Hujan pulak bukan main lebat makaaiiiiii kengkonon naklah singgah mana2 nak lepak2 minum petang. Sekali hambik singgah Pizza Hut dekat2 rumah jerk bersekali makan malam kita kat sini ekekekeke.

Tempat ni ghupernya untuk delivery sajor. Tapi still sediakan tempat makan tapi tak sempurna macam tempat yang makan hidang tu. Makan pon dah macam ala2 picnic jerk ghupernya ni.

Cik Mia merajuk nak duduk kat table yang pakai kerusi tinggi tu. Tak bagi merajuk telangkup muka.

Kesian plak kat puan Mak takder minuman panas. Dia minumlah sikit air pepsi tu.

Lepas mood dah ok, dia boleh sental topping ajer kat pizza tu. Malas nak bising2, biarkan ajer.

Ada sekali hari tu tergerak nak makan tempat kami dok melepak masa duduk kat rumah lama. Sangguplah pergi gak walaupun jauh. Kedai Mamak E& Y di hatiku akakakaka

Kalau tak perasan ni, sampai kesudahlah dia makan macam ni sambil tengok tv. Dah nak masuk darjah 3, perangai macam 3 tahun. 

Hari lain pulak.....perut dah betul2 kebulur sebab siang tu just makan mee goreng dari pagi sampailah petang akakakaka. Bila dah malam, tunggu punya tunggu en. Suami tak balik2 kerja lagi. Pukul 9 lebih gitu dia sampai Mokcik paksa dia keluar makan kat Angah D&C. Masa sampai tu dah nak pukul 10 malam. Syabas Mokcik!! Budak2 ni order chicken chop sorang satu. Omak dia grill chicken chop ngan fish n chip sekali harung. Melangkah balik kengkang2, baru jerk masuk kereta dah berdengkur. Pinggang dah gatal2 sebab pakai kain ketat sangat, kancing pulak disalahkan ekekekeke.


 Amboi......senyum orang kelaparan dapat makanan.

Kedai ni penuh dengan gambar customer. Gambar Mokcik takderlah pulak ngelatt!!! Haha ingat nko retis??


Mia ni nampak dah besar sangat kan. Lepas tu selalu tanya "Bila Mia nak jadi kakak??" "Eh nko!!!"

Bye!


2 comments:

Lynn Hamzah said...

ambooooiiii...sakan makan nie...sabar jer nengok korang makan kak...

Azlina bt. Azis said...

egegeegeg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...